top of page

Wie kom je daar tegen?    (work in progress)

 

 

Debora Timmerman

Inleider

Opereert op het grensvlak van communicatie en veranderingsprocessen. Haar focus ligt daarbij op duurzaamheid en het sociale domein. Debora werkte ruim vijftien jaar binnen de overheid als communicatieadviseur. Zij is eigenaar van Springtij Communicatie, een bureau gericht op maatschappelijke vraagstukken. Haar liefde ligt in het maken van verbindingen tussen mensen met verschillende ‘talen’ en achtergronden. Debora is mede- initiatiefnemer van de Burgermeesteracademie en partner van Mijnheer de Leeuw:

“Meneer de Leeuw ontwikkelt ideeën, innovatieve plannen en toekomstvisies. En het liefst proberen we die ook uit. In elk project werken we nauw samen met opdrachtgever en doelgroep. Sommigen noemen dat participatie of co-creatie, wij noemen het simpelweg mensen betrekken en activeren.

Bijzondere burgers, ondernemers en pioniers verbinden wij met elkaar om op basis van gelijkwaardigheid iets nieuws te ontwikkelen en daarbij zelf ook te veranderen. Met een doel voor ogen: tot een goed resultaat komen. Dat kan een toekomstvisie zijn voor een gebied, sector of stad, een nieuwe koers voor een organisatie, of een project of evenement dat tot in de puntjes is uitgedacht en perfect aansluit bij de doelgroep..”

http://www.meneerdeleeuw.nl

debora.timmerman@springtijcommunicatie.nl

Cees Huisman

Procesbegeleider

Rotterdammer die lange tijd werkzaam was in de Amsterdamse binnenstad.

Cees Huisman gaat uit van mogelijkheden en kansen van mensen c.q. organisaties. Cees begon zijn loopbaan bij een assuradeur in Rotterdam en verzekerde scheepsladingen. Geïnspireerd door vrijwilligerswerk, in de sociaal culturele sector en sportverenigingen, werd zijn interesse gewekt voor de sectoren zorg en welzijn en het openbaar bestuur. Hij zocht daarbij naar verbindingen tussen uitersten. Werkte als buurtopbouwwerker en als beleidsambtenaar welzijn/sociale zaken bij een gemeente; was consulent ouderenwerk in de Haagse Transvaalbuurt en manager opvoedingsondersteuning in Amsterdam. In de hoofdstad werkte Cees bijna 20 jaar bij diverse organisaties, als manager en bestuurder van middelgrote organisaties voor kinderopvang, jeugdhulp en sociaal cultureel werk. In deze periode combineerde Cees zijn bestuurlijke activiteiten met een functie als adviseur voor mensen die vastliepen in hun (juridische) werkzaamheden bij een organisatie-adviesbureau.

Inmiddels is Cees 14 jaar als bestuurder actief in Noordwest-Holland. Was directeur/bestuurder van de Sociaal Pedagogische Diensten in Alkmaar en Haarlem en leverde een bijdrage aan het tot stand komen –in 2004- van de MEE-organisaties in Nederland. Jarenlang maakte hij deel uit van het dagelijks bestuur van MEE Nederland. MEE staat voor ondersteuning aan mensen met een (verstandelijke – lichamelijke en – psychische) beperking. Zelfredzaamheid en participatie wordt gestimuleerd, fysieke en/of mentale drempels worden weggenomen of verlaagd.

Als bestuurder van MEE Noordwest-Holland staat Cees als veranderaar aan de zijde van burgers/cliënten en professionals bij het werken aan een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen.

Cees studeerde organisatie – en bestuurskunde en vakgerichte opleidingen maatschappelijk werk, didactiek/groepswerk en bedrijfskunde.

˜Wanneer ziel en zakelijkheid elkaar versterken, is er prachtige flow”

 

 

www.meenwh.nl

chuisman@meenwh.nl

Marc Pothast

Procesbegeleider

Marc Pothast is opgeleid in beleids- en bestuursvraagstukken en heeft een bijzonder brede ervaring in gemeenteland. Sinds 5 jaar heeft hij zijn eigen onderneming  waarbij soms zeer complexe processen worden begeleid. Voorbeelden daarvan zijn de gemeentelijke herindelingen in de Kop van Noord –Holland en de vorming van een Regionale Uitvoerings Dienst in het Noordzeekanaalgebied(milieu).

 Op dit moment is Marc tevens projectleider voor de vorming van een Werkbedrijf (op basis van het sociaal akkoord) voor de arbeidsmarktregio Midden- en Zuid Kennemerland.

In een setting met anderen is Marc graag enthousiasteling en aanjager. Hij helpt graag mee om nieuwe ideeën te genereren en deze toe te passen. Een duidelijke visie op de toekomst is daarbij wel handig. Marc gelooft in het principe van duurzaam ondernemen (People, Planet en Profit).

Vrijwillig is Marc betrokken bij het bedrijf “Teamwork Technology””. Dit bedrijf genereert innovaties en daarmee andere bedrijven. De energieopwekking in de afsluitdijk is daar een voorbeeld van.

 Andere activiteiten betreffen het werken aan een duurzame oplossing voor het behoud van de leefbaarheid van de Egmondse dorpskernen door in te zetten op samenwerking/fusies van (in eerste instantie) de voetbalclubs. Marc is voorzitter van voetbalclub Zeevogels.

Daarnaast is Marc bassist van bluesband “Room 6” en enthousiast (zee)zeiler.

m.pothast@quicknet.nl

Ruud Roemer

Inhoudelijk vormgever

Lid van Rotary Club Heiloo

Ruud Roemer studeerde biologie en onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam en werd bedrijfskundig geschoold aan onder meer INSEAD en Harvard Business School. Hij werkte meer dan 20 jaar in verschillende directiefuncties binnen de farmaceutische industrie en was bijna 10 jaar bestuursvoorzitter van een onafhankelijk bedrijfspensioenfonds. Als directeur HR gaf hij leiding aan ingrijpende veranderprocessen, onder andere bij overnames en reorganisaties. Ook leidde hij een internationaal veranderteam bij een concern-brede strategische heroriëntatie. Sinds 2010 is hij onafhankelijk trainer, coach en adviseur met als specialisaties strategisch HRM en leiderschaps- en management-ontwikkeling bij kennisintensieve organisaties. Hij is vooral actief binnen de wereld van de (specialistische) gezondheidszorg. Ruud wordt een non-conformistische en innovatieve leider genoemd die begiftigd is met het talent anderen in hun kracht te zetten. Hij inspireert mensen tot het vinden van hun eigen weg om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan door op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Zijn creatieve manier van denken stelt hem in staat om op een heel natuurlijke manier - en altijd met respect voor anderen - verandering aan te jagen.

 

Jan Ranzijn

Inleider


Jan Ranzijn is oprichter van de winkelketen Ranzijn tuin en dier. Na verkoop van de zaak heeft hij 7 jaar bij de Abdij van Egmond gewerkt als onbezoldigd directeur van Abdijkaarsen BV. Recentelijk is hij initiatiefnemer van Santiago in Egmond aan Zee. Een lunchroom en bakkerij met de missie van rolwaardige dagbestedingsplekken voor (jonge) mensen met een verstandelijke beperking.

Jan omschrijft zichzelf als een geraakt ondernemer. Bezield door economisch perspectief maar ervan overtuigd dat het ook anders kan. En niet alleen kan maar misschien ook wel moet.

 

Alex Hofstetter

penningmeester Commissie Ryla

Alex studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij combineerde zijn opleiding ketenbeheermet vastgoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
Hij werkte lange tijd bij PepsiCo, een multinational in de voedingsmiddelen industrie in verschillende landen van Europa. Hij ontwikkelde zich tot strategisch procesregisseur van innovaties.
In 1998 begon hij voor zich zelf. Verwierf opdracht van Fokker/Stork voor het regiseren van de bouw van een nieuwe productie faciliteit waar onderdelen (romp, staartstuk en landinggestel) voor de Airbus AX380 in moesten worden gemaakt. Was voor KPN actief om locaties voor kabelverdeelstations te vinden en de inrichting daarvan te coordineren.
 
Alex vond in de economische crisis wegen om toch kapitaal te vinden voor kwaliteitsprojecten. Met zijn bedrijf,  FOM-connect, slaagt hij erin om op een andere dan de gebruikelijke manier geld en projecten te verbinden. Een van de aansprekende projecten is het contact dat gelegd is tussen Corio (belegger in vastgoed) en Benner (Horeca exploitant) en het tot stand komen van een Italiaans-restaurant in de Markthal in Rotterdam en de facilitatie van de komst van andere exploitanten in dat pand.
Alex verhuurt zich in voorkomend geval ook wel als Manager. Recentelijk is hij aangesteld als Managing Director van Morray Minerals. Dat bedrijf heeft een andere wijze van bemesting van grasland bedacht, waardoor hogere grasopbrengst kan worden bereikt gepaard met lagere uitstoot van ammoniak. Samenwerking met Universiteit Wageningen om claims te valideren.

Hans van den Brug

Procesbegeleider

Hans van den Brug rondde in 1963 zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft af. Zijn afstudeerrichting was Stromingsleer. Dat was een goed uitgangspunt voor de afdeling “Besturing van schepen” die hij bij TNO begon. Wiskundige modellen, die het manoeuvreren van schepen beschrijven, werden ontwikkeld. Daarmee kon een team van ingenieurs, psychologen en nautici de eerste manoeuvreersimulator voor schepen bouwen en daarmee kapteins en stuurlieden trainen in het varen met supertankers en containerschepen. Dezelfde modellen werden ook gebruikt bij het ontwerpen van automatische besturingssystemen voor onder meer onderzeeboten, boorschepen en een fabrieksschip voor het winnen van mangaanknollen op de bodem van de Grote oceaan.

Na 25 jaar verkocht TNO de afdeling.

 

Hans werd directeur van het Nederlands Instituut voor Lastechniek en later President van de European Welding Federation (EWF), de federatie van nationale lasinstituten. Een belangrijke activiteit van de EWF was de ontwikkeling van een geharmoniseerd opleidingssysteem voor lassers en lasingenieurs in Europa. Hetzelfde curriculum, hetzelfde examen in Europese landen leidde tot hetzelfde Europese diploma waardoor het vrije verkeer van personen, een ideaal van de Europese Unie, voor laspersoneel mogelijk werd.

 

In 1999 besloot Hans met vervroegd pensioen te gaan om zelfstandig werk te gaan uitvoeren, dat uitdagend moest zijn – het ging om het vinden van de eigen grenzen. Een onderwerp dat zeker aan dat criterium voldeed - volgens velen vrijwel onmogelijk uit te voeren - was de uitbreiding van het geharmoniseerde Europese lasopleidingssysteem naar de gehele wereld. Hans formeerde een kleine stuurgroep, met naast hem een collega uit Engeland, één uit Portugal en één uit de Verenigde Staten, die in kleine stappen, met goed luisteren naar de meningen van alle 60 deelnemende landen, het systeem opgezet heeft. Dat ging niet zonder slag of stoot, het ging uiteindelijk niet meer over lassen, niet over opleiding, maar om de bereidheid van de nationale lasinstituten om hun opleidingssysteem op te geven om daar een wereld systeem voor in de plaats te krijgen. De vertegenwoordigers van de instituten vonden hun eigen systeem eigenlijk het beste en hadden moeite dat los te laten. Dan speelden ook nog culturele verschillen en persoonlijke tegenstellingen een rol. Het vereiste een wijze benadering van alle betrokkenen – Hans kreeg de bijnaam “the peacemaker”.

Het is gelukt. Een groot aantal landen doet inmiddels mee. Het maakt niet uit of je de opleiding tot lasser of lasingenieur in Brazilië, of in China, Zuid Afrika, Australië of Noorwegen volgt, het leidt tot hetzelfde internationale lasdiploma.

Hans is nu alleen nog voorzitter van het Governing Committee van de Certificerende Instelling Atema in Chicago.

 

Hans van den Brug is lid van Rotary Club Heiloo.

Jack Groot

secretaris Commissie Ryla

Geboren in voormalig Nederlands Indië. Ervaringen vanuit zijn jeugd maakten hem bewust van culturele verschillen en leerden hem die op waarde te schatten. Studeerde Biochemie en Fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Door die studie getraind in het samenbrengen van gegevens uit verschillende disciplines en simultaan denken op verschillende niveaus. Gaf als universitair hoofddocent colleges aan studenten in de Fysiologie van mens en dier met nadruk op wat de studenten zelf konden bedenken met de aangereikte basale gegevens. Was vormgever van de eerste opleiding Medische Biologie in Nederland en bedenker van de studierichting Psycho-Biologie. Zijn onderzoeksgroep werkte samen met onderzoekers en kinderartsen in en buiten Nederland en de voedingsindustrie.

 
Door opvoeding en studie een analytische denker. Zoekt naar creatieve oplossingen voor te voorziene problemen. Kan goed luisteren. Denkt vaak sneller dan zijn omgeving. Is veeleisend. Prefereert rechtlijnige eerlijkheid en het nakomen van beloftes en uitspraken.  Houdt van contact met fijne mensen en van zeilen, skiën en videofilmen.
 
Sinds 1983 lid van Rotary. Vele jaren actief in Internationale Jeugduitwisseling waarbij zijn culturele empathie een belangrijke factor was om problemen tussen gastkinderen en gastouders op te lossen. Zorgde voor een professionele vormgeving van de voorbereiding van uit te zenden jongeren en hun ouders. In India oordeelde men:  Jack is a friend, a philosopher, a guide and a Mr Reliable.

 

Is actief in zijn club Heiloo in veel projecten die de club uitvoert.  Is “regio-voorzitter” . Probeert de acht clubs in de regio Alkmaar zo mogelijk en indien wenselijk tot samenwerkingen te brengen die meer opleveren dan wat één club alleen vermag te doen.

Hij is buitengewoon blij met het thema van RYLA2015 en hoopt dat Rotary Nederland-breed  mee gaat denken over de aangesneden problematiek.

 

Please reload

bottom of page